Spoed: 24/7 bereikbaar: +31 6 51 42 54 40

Telefoon praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Spoed: 24/7 : +31 6 51 42 54 40

Praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Anticonceptiezorg

Bij ons kun je terecht voor advies over anticonceptie. Je bent ook van harte welkom voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal, zelfs als je nog nooit een kind hebt gekregen. Ten slotte kun je bij ons een afspraak maken voor het plaatsen van een Implanon.

De spiraal

Een spiraal is een plastic of koper ankertje van 24-36mm lang welke wordt geplaatst in de baarmoeder. Het zorgt ervoor dat een (bevruchte) eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Met een spiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen een zwangerschap. Dit is afhankelijk van het type spiraal dat geplaatst wordt.
De betrouwbaarheid van een spiraal is groot, er worden 0,1% zwangerschappen beschreven tijdens het eerste gebruiksjaar. Hoe langer een spiraal in de baarmoeder zit, hoe groter de betrouwbaarheid wordt.
Er zijn twee soorten spiralen: de hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en de koperspiraal.

Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal bevat Progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen dat afgegeven wordt is 10 tot 30 keer lager dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil. Een hormoonspiraal blijf 5-8 jaar werkzaam. Wanneer je een hormoonspiraal hebt, heb je zelf geen invloed op de menstruatie. Bij sommige vrouwen verandert het menstruatiepatroon of blijft deze helemaal weg. Een hormoonspiraal moet na 5-8 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan uiteraard ook eerder bij een kinderwens of als een ander anticonceptiemiddel gewenst is. Na het verwijderen van een hormoonspiraal herstelt de menstruatiecyclus zich en word je opnieuw vruchtbaar.

Koperspiraal
Het koper spiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt gebruiken. Een koperspiraal blijft 5 tot 10 jaar werkzaam. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief zijn waardoor er geen bevruchting plaatsvindt en er ontstaat een steriele ontsteking in de baarmoeder waardoor de eicel zich niet kan innestelen. Gezien een koperspiraal een anticonceptiemethode zonder hormonen is, behoud je jouw eigen menstruatiepatroon. Het verloop van het menstruatiepatroon heeft geen effect op de betrouwbaarheid van de spiraal.

Voor- en nadelen van een spiraal

Zoals iedere vorm van anticonceptie heeft een spiraal verschillende voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Zeer betrouwbare vorm van anticonceptie
  • De vruchtbaarheid wordt met een spiraal niet aangetast. Na verwijdering ben je opnieuw vruchtbaar
  • Een koperspiraal is een geschikte vorm van anticonceptie wanneer je geen hormonen wilt gebruiken of hier overgevoelig voor bent
  • De hormoonspiraal heeft een lokale werking. Er komt (veel) minder van het hormoon Progestageen in het bloed dan bij andere vormen van hormonale anticonceptie
  • De menstruatie neemt bij het gebruik van een hormoonspiraal af en blijft in sommigen gevallen helemaal uit
  • Geen invloed op het geven van borstvoeding.

Nadelen:

  • Een spiraal beschermt niet tegen SOA’s
  • Met een spiraal kan de menstruatie niet gereguleerd worden
  • Het plaatsen van een spiraal kan als pijnlijk ervaren worden
  • Het lichaam moet bij een hormoonspiraal wennen aan het hormoon Progestageen. Bijwerkingen hiervan zijn hoofdpijn, duizeligheid, gezwollen borsten en acne. Ook kan het invloed hebben op de stemming
  • Na het plaatsen van een spiraal ervaren sommige vrouwen buikpijn, eventueel gepaard met licht bloedverlies.

Het plaatsen van een spiraal

Voor het plaatsen van de spiraal, haal je deze op bij je apotheek en neem je hem mee naar de afspraak op de praktijk. Je ontvangt van ons een recept voor de spiraal. Het plaatsen van een spiraal duurt enkele minuten. Je ligt met gespreide benen op de onderzoeksbank. Voor de plaatsing van een spiraal wordt inwendig gevoeld om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen. Vervolgens wordt er een spreider (speculum) in de vagina gebracht. Om het spiraal te kunnen plaatsen wordt de baarmoedermond met een klem gepakt om de baarmoeder te kunnen strekken. Dit kan pijnlijk zijn. Er wordt gevraagd om te hoesten zodat de pijn verminderd. De lengte van de baarmoeder wordt met behulp van een sonde opgemeten waarna de spiraal wordt ingebracht.

Aan het uiteinde van het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd. Deze worden op de juiste lengte afgeknipt. Deze draadjes zijn nodig om de spiraal te kunnen verwijderen. Na plaatsing van de spiraal wordt echoscopisch gecontroleerd of deze op de juiste plaats zit. Direct na het plaatsen van een spiraal kan je duizeligheid ervaren. Neem contact op met de praktijk als je in de eerste dagen na het plaatsen van het spiraal last krijgt van abnormale afscheiding, ruim vaginaal bloedverlies, aanhoudende buikpijn of koorts.

Wanneer wordt een spiraal geplaatst

Een spiraal wordt na een zwangerschap bij voorkeur minstens 12 weken na de bevalling geplaatst. Dit zodat de baarmoeder de normale grootte heeft aangenomen en de kans op perforatie van de baarmoeder zo klein mogelijk is.

Hoe snel na plaatsing is een spiraal betrouwbaar

Een koperspiraal is direct na plaatsing betrouwbaar. Wanneer een hormoonspiraal tijdens de menstruatie of binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie wordt geplaatst is deze direct betrouwbaar. Als dit niet het geval is, wordt de eerste 7 dagen na plaatsing aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) geadviseerd.

Pijnstilling

De plaatsing van een spiraal wordt niet verdoofd. Wel wordt geadviseerd om +/- een uur voor de plaatsing een pijnstiller in te nemen (1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen). Hierdoor heb je tijdens het plaatsen en erna minder last van kramp van de baarmoeder.

Kosten spiraal

Een spiraal krijg je vanuit het basispakket vergoed tot een leeftijd van 20 jaar. Hierna heb je een aanvullende verzekering nodig. De kosten voor de spiraal zelf bedragen +/- € 80 – 150,-. Voor de plaatsing van de spiraal brengen wij € 77,85 in rekening. Het is afhankelijk van je zorgverzekering of dit vergoed wordt, onder het eigen risico valt of zelf betaald moet worden.