Spoed: 24/7 bereikbaar: +31 6 51 42 54 40

Telefoon praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Spoed: 24/7 : +31 6 51 42 54 40

Praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Tijdens de zwangerschap

Tijdens jouw zwangerschap zal je ongeveer 12-15 keer langskomen bij de verloskundige. Op deze pagina kun je lezen wat je kunt verwachten en wat onze algemene adviezen zijn.

Een eerste afspraak maken

Bij een positieve zwangerschapstest mag je ons meteen bellen voor een afspraak. De assistente zal je telefonisch te woord staan en een afspraak voor je plannen rond 8 weken zwangerschap. Op deze manier wordt er veilig omgegaan met jouw persoonsgegevens en kun je direct vragen stellen indien gewenst.

Adviezen voor een gezonde zwangerschap

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur vermindert de kans dat je kind geboren wordt met een open rug. Aangeraden wordt om foliumzuur al te gaan slikken voordat je zwanger bent. Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen en blijf het slikken tot de tiende week van je zwangerschap (10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie). Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram. Je kunt foliumzuur zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg extra vitamine D te gebruiken. Wij adviseren alle zwangeren en moeders die borstvoeding geven om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Een supplement op oliebasis wordt het beste opgenomen door het lichaam. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.

Voeding

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op het voedingscentrum kun je veel lezen over welk voeding wordt aangeraden en afgeraden. Je kunt ook op de app ZwangerHap (via de Appstore of Playstore) direct opzoeken of een bepaald product veilig is voor de zwangerschap. Op de EetMeter kun je invullen wat je dagelijks eet, je krijgt dan een advies over welke voedingsstoffen je nog kan toevoegen aan je eetpatroon.

Roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om te roken, drugs te gebruiken of alcohol te drinken. Dit advies geldt ook voor je partner tijdens de kinderwensfase. Meeroken is ook schadelijk voor de (ongeboren) baby. Zie de pagina Roken, alcohol en drugs op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Risicovolle (arbeids)omstandigheden

Kattenbak of tuinieren

Draag handschoenen als je de kattenbak verschoont of in de tuin werkt. In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten kan de parasiet toxoplasmose voorkomen. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

Besmettelijke ziekten

Je kunt ziek worden van een bacterie of een virus. Sommige besmettelijke ziekten zijn ook slecht voor de gezondheid van een ongeboren baby. Je kunt besmettelijke ziekten voorkomen door vaak je handen te wassen met zeep. 

Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het cytomegalovirus (CMV). Dit virus is in sommige gevallen slecht zijn voor de gezondheid van een ongeboren. Het virus komt vaak voor in speeksel en plas van kleine kinderen. Was daarom je handen na het afvegen van snottebellen en het verwisselen van luiers of als je een kind geholpen hebt op de wc. Stop de speen, de lepel of de vork van jouw eigen of andere kinderen niet in je eigen mond. En geef jouw of andere kinderen ook geen eten met je eigen lepel of vork. 

Er zijn ook besmettelijke ziekten waarvan je vlekjes op de huid krijgt. Bijvoorbeeld waterpokken, rodehond, de vijfde ziekte. Deze ziekten kunnen slecht zijn voor de gezondheid van je baby in je buik. Heb je contact gehad met iemand die één van deze ziekten heeft? Kijk voor meer informatie in de folder Zwanger!

Schadelijke stoffen

Probeer tijdens de zwangerschap contact te vermijden met verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Zie de pagina Schadelijke stoffen op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Werk

Bepaalde werkzaamheden kunnen risico’s meebrengen voor de zwangerschap. Bijvoorbeeld werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen, infectierisico’s of fysiek zwaar werk. Zie de pagina Werken op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Zwangerschapscontroles

Wanneer je ontdekt hebt dat je zwanger bent bel je ons voor het maken van een eerste afspraak. Deze eerste afspraak vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Je ontmoet één van de verloskundigen, zij maakt een eerste echo om te kijken of de zwangerschapsduur klopt met de berekening. We praten over deze zwangerschap en over eventuele eerdere zwangerschappen en kinderen en je bloeddruk wordt gemeten. Verder bespreken we tijdens de eerste controle je lichamelijke en psychische gezondheid en die van de (biologische) vader en jullie familie. Dit gebeurt aan de hand van de vragenlijst die je thuis gestuurd hebt gekregen. Ook komt eventueel onderzoek naar de baby ter sprake, dit heet prenatale screening. Je kunt in een vroeg stadium van de zwangerschap onderzoek te laten doen naar bepaalde aandoeningen bij de baby. Meer hierover lees je onder Extra onderzoek. Deze eerste controle duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens de tweede controle wordt er opnieuw een echo gemaakt. Tijdens deze echo kunnen we de uitgerekende datum vaststellen. Dit gebeurt idealiter tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Tijdens deze afspraak kunnen we je indien gewenst verwijzen voor de NIPT, 13-weken echo en/of 20-weken echo. Ook verwijzen we je voor bloedonderzoek. Tijdens de volgende controles wordt de bloeddruk gemeten, de groei van de baarmoeder bepaald en geluisterd naar de hartslag van de baby. En daarnaast willen we natuurlijk graag weten hoe het met je gaat en beantwoorden we vragen met betrekking tot de zwangerschap. Later in de zwangerschap beoordelen we ook de ligging van de baby. Deze controles zullen ongeveer 15 tot 30 minuten duren. Als er aanleiding voor is verwijzen we je voor een groei-echo, dit gebeurt bij ons op de praktijk.

Rond 34 weken maken we een langere afspraak om de bevalling te bespreken. Dan wordt ook een echo gemaakt om de ligging van de baby te controleren. Deze controle duurt ongeveer 45 minuten. Na de bevalling bezoeken wij je thuis in het kraambed. Hierover lees je meer onder tijdens de kraamperiode. Daarnaast maken we 6 weken na de bevalling een afspraak op de praktijk voor de nacontrole. Wil je meer lezen over de verschillende controles tijdens de zwangerschap? Je kunt hier het basiszorgpad bekijken van onze regio. Dit zorgpad wordt per zwangere geïndividualiseerd.

Echo's

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop standaard een medische echo gemaakt wordt. Bij de eerste controle wordt met een echo bekeken of er sprake is van een vitale zwangerschap en of de zwangerschapsduur klopt met de berekening. Bij de tweede controle wordt bij ons een echo gemaakt om de uitgerekende datum te bepalen. Dit gebeurt rond 11 weken zwangerschap. Wanneer je kiest voor een 13-weken echo, dan wordt deze zogenaamde eerste trimester SEO gemaakt bij het Prenataal Centrum De Look. Bij 20 weken zwangerschap is het mogelijk om een uitgebreide echo te laten maken, het tweede trimester SEO. Dit onderzoek wordt volledig vergoed door uw verzekering en uitgevoerd door het Prenataal Centrum De Look. Als er aanleiding voor is wordt er een groeiecho gemaakt op de praktijk rond 30 en 34 weken. Tot slot wordt op onze praktijk standaard een echo gemaakt rond 34 weken zwangerschap om de ligging van het kind te bepalen. Mocht er naast deze momenten medische aanleiding zijn voor het maken van een extra echo dan kan dat binnen onze praktijk.  

Extra onderzoek: prenatale screening

In de zwangerschap kun je gebruik maken van onderzoek naar de baby, dit noemt men prenatale screening. Het bestaat uit drie soorten onderzoek: Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht, je beslist zelf of en welke van deze onderzoeken je deze wilt ondergaan. Je hoeft ook niet aan alle drie de onderzoeken mee te doen. De onderzoeken worden betaald door de zorgverzekering en gaan niet van je eigen risico af. Eventueel vervolgonderzoek wel. Alle relevante informatie over dit onderwerp kun je vinden via de website informatie over prenatale screening van het RIVM.