Spoed: 24/7 bereikbaar: +31 6 51 42 54 40
Telefoon praktijk 015 213 14 58
Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00
Spoed: 24/7 : +31 6 51 42 54 40
Praktijk 015 213 14 58
Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00
Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?
Start met foliumzuur
Slik vanaf het moment dat je zwanger wil worden elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur tot 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Start met vitamine D
Het is het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te gebruiken tijdens je hele zwangerschap en borstvoedingsperiode. Vitamine D suppletie opgelost in olie (capsules of druppels) zorgen voor de beste opname.
Pas indien nodig je voedingspatroon aan
Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op het voedingscentrum kun je veel lezen over welke voeding wordt aangeraden en afgeraden. Je kunt ook op de app ZwangerHap (via Apple of Playstore) direct opzoeken of een bepaald product veilig is voor de zwangerschap. Op de EetMeter kun je invullen wat je dagelijks eet, je krijgt dan een advies over welke voedingsstoffen je nog kan toevoegen aan je eetpatroon.
Kinderdagopvang regelen
Sommige plekken hebben een lange wachtlijst. Wanneer je hier gebruik van wil gaan maken na je verlof, adviseren we je om je hiervoor al in de zwangerschap voor in te schrijven.
Checklist: een kind krijgen
Op de website van de rijksoverheid kun je lezen wat op jouw situatie van toepassing is en wanneer je dit het beste regelt.
Kraamzorg regelen
Na de termijnecho en voor 16 weken adviseren wij kraamzorg te regelen bij een Kraamzorgbureau. Wij hebben goede ervaringen met onder andere Naviva en de Eilanden. Je mag natuurlijk ook voor een kleiner bureau kiezen of een ZZP’er. Wanneer je een voorkeur hebt voor een ZZP kraamverzorgster adviseren we dit zo snel mogelijk te regelen, na de termijnecho zal in de meeste gevallen dan te laat zijn. Je kunt ZZP’ers vinden op Kraamzorg Ondernemers Nederland en 1 op 1 kraamzorg.
Deelnemen aan de 22 weken prik: de kinkhoestvaccinatie
De kinkhoestprik voor zwangeren (22 wekenprik) beschermt zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby tegen de ziekte kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf de 22e week van de zwangerschap tot de bevalling laten vaccineren. De vaccinatie die gegeven wordt, is de combinatieprik DKT. Deze beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus. De vaccinatie wordt gegeven door de JGZ, het consultatiebureau. Je maakt zelf een afspraak bij het consultatiebureau in je buurt door 088-0549999 te bellen voor een afspraak.
Griepprik (van toepassing in de winter)
Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau. De griepprik wordt aan zwangeren aangeboden omdat pasgeboren baby’s een hoger risico hebben op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw. Je maakt zelf een afspraak bij een consultatiebureau in je buurt door 088-0549999 te bellen voor een afspraak.
Achternaam van de baby kiezen
Wanneer je geen achternaam van de baby kiest of jouw keuze niet op tijd vastgelegd, dan bepaalt de wet welke achternaam jouw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over lezen. Sinds 1 januari 2024 mag je de achternaam van beide ouders doorgeven aan je kind. Om een keuze vast te leggen maak je een afspraak bij jouw gemeente in de zwangerschap.
Erkenning van de baby
Bij een andere relatie dan geregistreerd partnerschap of gehuwd, dan is alleen de moeder de wettelijke ouder vanaf de geboorte. Als partner kun je de baby tijdens de zwangerschap erkennen. Dit kan ook op een later tijdstip, maar het is verstandig om dit al tijdens de zwangerschap te regelen. Anders moet de moeder kort na de geboorte mee naar de gemeente om de baby aan te geven. Tijdens het erkennen kies je ook direct de achternaam van de baby.
Zwangerschapsverlof regelen
Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over lezen. Je krijgt van ons een zwangerschapsverklaring om dit te regelen met jouw werkgever/UWV.
Een zwangerschapscursus kan jou en je partner helpen je voor te bereiden op de bevalling en de periode erna. Uit onderzoek blijkt dat zwangeren die zich gehoord, gezien en veilig voelen tijdens de bevalling een betere ervaring hebben. Het gevoel van veiligheid kan groter worden wanneer je weet wat je kunt verwachten. Voor partners kan het een positief verschil maken als zij weten wat ze voor hun vrouw kunnen doen tijdens de bevalling. Een cursus kan jullie hierbij helpen. We raden aan een cursus te volgen die bij je past. Heb je geen behoefte aan een cursus, maar wil je wel meer lezen? Op de verloskundige.nl vind je veel betrouwbare informatie. Ben je (deels) medisch onder controle? Een goede tip is dan om een kijkje te nemen op degynaecoloog.nl
Inschrijven voor een borstvoedingscursus
Als je van plan bent om borstvoeding te geven of dit overweegt, kan het nuttig zijn om een (online) informatieavond bij te wonen. Daar krijg je inzicht in wat je kunt verwachten tijdens de eerste weken van de borstvoeding. Natuurlijk kun je hier ook zelf over lezen. Op deze pagina hebben we een aantal opties voor je verzameld.
Nadenken over de plaats van jouw bevalling
Wanneer je geen medische indicatie hebt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt hier meer over lezen bij plaats van de bevalling.
Bijwonen van de informatieavond van het Reinier de Graaf:
Veel aanstaande ouders vinden het fijn om een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Dit is helaas niet mogelijk, het is storend voor de moeders die aan het bevallen zijn. Als alternatief kun je wel een film kijken over de verlossuites van het Reinier de Graaf. Daarnaast worden er informatieavonden gegeven in het Reinier de Graaf over de praktische zaken rondom de bevalling. Je kunt op de website vinden wanneer deze plaatsvindt. Let op: aanmelden is verplicht.
Kraambenodigdheden bestellen
Voor de bevalling en kraamperiode heb je een kraampakket nodig. Deze kun je meestal bij je verzekeraar aanvragen. Wanneer je dit niet vergoed krijgt, kun je die zelf samenstellen. Bij benodigdheden tijdens de geboorte kun je lezen wat je nodig hebt. Voor de benodigdheden voor de baby hebben kraamzorgorganisaties vaak een handige lijst. Zie hieronder een voorbeeld van Naviva Kraamzorg en deze lijst is van Kraamzorg de Eilanden.
Geboorteplan/kraambedplan
Als je dat prettig vindt, mag je een geboorteplan schrijven. Dit is een instrument dat je kan helpen na te denken over je wensen. We zullen jouw wensen ook bespreken tijdens het bevalgesprek rond 34 weken.
Contactgegevens
- Spoed +31 6 51 42 54 40
- Telefoon praktijk 015 213 14 58
- Assistentes bereikbaar 9.00 - 14.00
- Telefonisch spreekuur 13.00 - 14.00
- Volg ons op Instagram!
- Privacyverklaring
- Ontworpen door Stins Design
- © Verloskundigenpraktijk de Nieuwe Gracht