Spoed: 24/7 bereikbaar: +31 6 51 42 54 40

Telefoon praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Spoed: 24/7 : +31 6 51 42 54 40

Praktijk 015 213 14 58 

Assistentes bereikbaar 9.00 – 14.00

Tijdens de geboorte

Het bevalgesprek

Wanneer je ongeveer 34 weken zwanger bent zullen wij met jou de bevalling gaan bespreken. In dit gesprek zullen we onder andere vragen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen mag je zelf kiezen waar je jouw kind ter wereld wilt brengen. Deze keuze is gebaseerd op waar jij en je partner zich prettig bij voelen. Ook komen tijdens dit gesprek eventuele wensen en vragen ten aanzien van de bevalling en een aantal praktische zaken aan de orde. Het kan fijn zijn om vóór het bevallingsgesprek een geboorteplan te maken. Kijk voor meer informatie en een checklist op de pagina Geboorteplan van de beroepsvereniging KNOV.

In de meeste gevallen begint de bevalling tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. De bevalling komt meestal op gang met weeën, maar het komt ook voor dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Bij een bepaalde regelmaat en duur van de weeën bel je de spoed-telefoon (06 – 51 42 54 40) en dan komen we thuis kijken hoe het ervoor staat. Hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat bespreken we natuurlijk uitgebreid met je tijdens de controles. Wil je meer lezen om je voor te bereiden op de bevalling? Op deverloskundige.nl vind je veel betrouwbare informatie. Ben je (deels) medisch onder controle? Een goede tip is dan om een kijkje te nemen op degynaecoloog.nl Op de verloskundige.nl staat ook de folder ‘Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?’ in meerdere talen.

Wil je meer lezen om je voor te bereiden op de bevalling? Op de verloskundige.nl vind je veel betrouwbare informatie. Ben je (deels) medisch onder controle? Een goede tip is dan om een kijkje te nemen op degynaecoloog.nl Op de verloskundige.nl staat ook de folder ‘Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?’ in meerdere talen.

Plaats van de bevalling

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent. In dit geval is een thuisbevalling net zo veilig als een poliklinische bevalling. Het is een persoonlijke keuze waar je wil bevallen. Je mag ook kiezen voor een poliklinische bevalling. Je bevalt dan in het ziekenhuis onder begeleiding van jouw verloskundige. Het ligt aan jouw verzekering of er kosten verbonden zijn aan een poliklinische bevalling. Wanneer je een medische indicatie hebt, adviseren we je om in het ziekenhuis te bevallen. Soms kan de bevalling door ons begeleid worden, dan heb je een ‘plaatsindicatie’ om in het ziekenhuis te bevallen. In andere gevallen wordt een medische bevalling aangeraden, dan beval je met begeleiding van het ziekenhuispersoneel. Wij werken nauw samen met het Reinier de Graaf Gasthuis. Voor bevallingen wijken wij in principe alleen uit naar andere ziekenhuizen als het Reinier vol ligt. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Rond 34 weken bespreken wij jouw wensen in het bevalgesprek. Als er geen medische indicatie is, hoef je dan nog niet te weten waar je wil bevallen, je mag dit tijdens jouw bevalling nog beslissen.

Een thuisbevalling

Het is belangrijk om een goede plaats in huis te kiezen. In het zeldzame geval dat je door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd moet worden, moet het ambulancepersoneel je per brancard het huis uit kunnen krijgen. Zorg er daarom voor dat het bed niet op de tweede verdieping staat of boven een moeilijke trap is geplaatst.

Zorg er ook voor dat de ruimte waar je wilt bevallen goed verwarmd kan worden. Een natte, pasgeboren baby koelt snel af. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat we werkruimte nodig hebben. Aan de linkerzijde van het bed – gezien vanaf het voeteneinde – moet er voldoende ruimte zijn voor de verloskundige en kraamverzorgster.

Bescherm het matras waarop je gaat bevallen met een bedzeil. Houd er ook rekening mee dat het bij een thuisbevalling onverwacht noodzakelijk kan zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Zorg daarom dat je een ‘ziekenhuiskoffer’ hebt klaarstaan met wat kleding voor de moeder, toiletspullen, kleding voor de baby en een patiëntenpas van het ziekenhuis.

Informatieavond Reinier de Graaf

Veel aanstaande ouders vinden het fijn om een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Dit is helaas niet mogelijk, het is storend voor de moeders die aan het bevallen zijn. Als alternatief kun je wel een film kijken over de verlossuites van het Reinier de Graaf. Daarnaast worden er informatieavonden gegeven in het Reinier de Graaf over de praktische zaken rondom de bevalling. Je kunt op de website vinden wanneer deze plaatsvindt. Let op: aanmelden is verplicht.

Kraampakket

Voor de bevalling en kraamperiode heb je een kraampakket nodig. Deze kun je meestal bij je verzekeraar aanvragen. Wanneer je dit niet vergoed krijgt, kun je die zelf samenstellen

Minimale inhoud van het kraampakket

  • 10 celstofmatjes
  • 10 steriele gazen (10x10cm)
  • kraamverband
  • matrasbescherming
  • navelklem (of cord-ring)
  • 1 pak watten
  • alcohol 70%

Daarnaast heb je ook nog een aantal spullen nodig die niet standaard in het kraampakket zitten:

  • Bedklossen: wanneer je bed lager is dan 70 cm (gratis te huur bij MedipointVegro of een andere thuiszorgorganisatie)
  • Douchekruk: indien gewenst voor tijdens de bevalling en/of kraamtijd (gratis te huur bij MedipointVegro of een andere thuiszorgorganisatie)
  • 2 koortsthermometers (deze zitten niet standaard in een kraampakket)
  • 2 metalen kruiken
  • 2 pompjes desinfecterende zeep (voor keuken en WC)

Bij een thuisbevalling heb je nog de volgende spullen nodig:

  • 2 vuilniszakken
  • 2 emmers
  • Ondersteek (gratis te huur bij Medipoint, Vegro of een andere thuiszorgorganisatie)

Begin van de bevalling en belinstructies

Meestal begint de bevalling tussen de 37º en 42e week van de zwangerschap. De bevalling komt op gang met weeën of met het breken van de vliezen. Weeën zorgen voor ontsluiting van de baarmoedermond, waardoor de baby straks naar buiten gaat komen. In het begin zijn de weeën onregelmatig en nog niet zo sterk. In de loop van de ontsluiting komen ze vaker, regelmatiger en houden ze langer aan.

Als de bevalling begint met het breken van de vliezen dan is de kans groot dat de weeën spontaan op gang komen. Probeer altijd een beetje vruchtwater op te vangen op een maandverband of in een bekertje en kijk goed wat voor kleur het water heeft. Het is normaal als het water helder (kleurloos of iets roze) is. Schrik niet als de weeën na een tijdje niet doorzetten, maar juist weer afzwakken of helemaal ophouden. Dit is vervelend, maar wel normaal. De weeën zullen dan op een later tijdstip weer opnieuw beginnen. Veel vrouwen vinden het prettig om de weeën in bad of onder de warme douche op te vangen. Wanneer je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, mag je in verband met infectiegevaar niet in bad gaan, maar wel douchen.

Wanneer bel je ons?

Is het hoofdje van de baby nog niet ingedaald als de vliezen breken, bel ons dan meteen. We komen dan thuis even controleren. Als het hoofdje dan nog boven de bekkeningang zit, moet je in het ziekenhuis bevallen. Bel ons direct (ook ‘s nachts) als het vruchtwater niet helder is, maar een beetje bruin of groen. Breken je vliezen ‘s nachts en is het vruchtwater helder, dan hoef je ons niet meteen te bellen. Probeer nog even te gaan slapen en bel ons in de loop van de volgende ochtend. Als je vliezen overdag breken bel ons dan even, ongeacht de kleur van het vruchtwater.

Als je gaat bevallen, kun je ons bellen als de weeën minimaal een uur lang regelmatig komen (elke 3 tot 4 minuten) en ongeveer 1 minuut aanhouden. Het is normaal dat de ontsluiting gepaard gaat met wat slijmerig bloedverlies. Verlies je echter helderrood bloed, waarbij het bloed blijft sijpelen, dan moet je ons meteen even bellen. Als je al een keer eerder bent bevallen dan zullen we je tijdens het bevallingsgesprek een ‘beladvies op maat’ geven.

Bel ons (vanaf 37 weken) als:

  • je een uur lang elke 3 tot 4 minuten een wee van 1 minuut hebt;
  • je vliezen breken (overdag bellen);
  • het vruchtwater bruin of groen is (ook ‘s nachts bellen);
  • de vliezen breken bij een niet ingedaald hoofdje;
  • je helderrood bloed verliest;
  • je ongerust bent;
  • je de baby minder voelt bewegen.